Skip to content

Dagens tema: Fargekorrigering

03/06/2010

Som dere kanskje har skjønt allerede. Film er BARE juks. Ting blir filmet hulter til bulter, slutten først, en scene kan bli filmet over flere dager selv om de foregår på samme plassen. Og ofte med forskjellige typer lys og kameravinkler, det blir gjort justeringer underveis som lett blir glemt fra oppsett til oppsett. Da må det etterarbeides for å få bildene til å se mest mulig like ut. Seeren bør ikke bruke tiden på å finne feil med bildet, men heller konsentrere seg om opplevelsen vi vil skape. Vi bruker også etterarbeidsfasen til å rette opp feil og andre uhumskheter i bildet.

Det er vanskelig å se for et utrent øye når man ser det ferdige resultatet at det er jukset mye. Men her skal jeg prøve å vise noen eksempler på hvordan vi jukser. Vi har forresten fått en ny post-produksjonslab hvor vi sitter tre stykker å jobber. 1 på lyd, og to som justerer (eller jukser med) bildet. Fargekorrigering… det ukjente og glemte, men akk så viktige!

Nye labben vår!

Slik så bildet ut når det ble filmet. Vakkert i utgangspunktet! Er det egentlig noe poeng å justere noe i det hele tatt?

Fargene er litt varme, og er ikke helt som stilen regi og fotograf vil ha. Det gjør coloristen Håvard noe med. Han skrur om på fargene, for å rense «tåken» og at fargene blir litt kaldere. Det ser fortsatt vakkert ut.

Men nå da? Er det noe som trengs å gjøres nå da? Jepps… ser du all «grøten»? Eller grain. Den må bort, for å gjøre bildet mer rent og ikke trekke fokus bort fra det vi bak filmen vil at DU som seer skal se. Vi må vaske filmen! Det blir gjort med et «degraining-verktøy». Vi har kjøpt inn «Neat-video» spesielt til dette formålet. Og slik ble det seende ut da!

Kjører på med noen flere før og etter bilder fra korrigerigen. Farger kan forsterkes eller svekkes. Tukle med lys og mørke, alt for å «manipulere» deg som seer til slutt, fremkalle de riktige følelsene. Vi er hjernevaskere!

Før:

Etter:

Før:

Etter:

Før:

Etter:

Før:

Etter:

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: